EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Trenažeri u funkciji zdravlja i proizvodnje energije

Fizička aktivnost je preduslov za dobro zdravlje. Kada se govori o očuvanju zdravlja u prvi plan se stavlja zdrav način života. Zdrav način života obuhvata znanje i brigu o zdravoj ishrani i nužnosti fizičke aktivnosti, odnosno kretanja, vežbanja ili bavljenja određenim sportom.

Naše telo je tako građeno da je za odvijanje većine vitalnih funkcija važna fizička aktivnost. To je naročito bitno za zdravlje kosti i zglobova. Zbog toga je sport danas važan, sastavni deo života mnogih ljudi širom sveta i sve se više nameće kao stil života.

Redovnim fizičkim aktivnostima smanjuje se nivo holesterola i triglicerida u krvi. Oni su jedan od glavnih uzroka kod brojnih srčanih oboljenja.

Bavljenje sportom pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Pravilno i redovno vežbanje i održavanje odgovarajuće telesne težine najbolja su prevncija za nastanak mnogih bolesti. Vežbanjem se povećava snaga mišića i pokretljivost zglobova, što doprinosi smanjenju bola i ukočenosti zglobova.

Bavljenje sportom je najbolja anti-stres terapija. Sport poboljšava raspoloženje, smanjuje umor, razdražljivost i potištenost.

Blagotvorno dejstvo fizičkih aktivnosti na mozak ispoljava se kroz poboljšanje sposobnosti snalaženja u različitim situacijama i kreativnosti.

Savremeni način života i infrastruktura u mnogim delovima grada ne predstavljaju dobro okruženje i ne pružaju najbolje mogućnosti za bavljenje sportom ili rekreacijom. Zato veliki broj dizajnera i arhitekata pokušava da raznim idejama i koncept rešenjima oplemeni i prilagodi urbanu sredinu za neophodne vidove rekreacije.

Mnogi pokušavaju da pored osnovne funkcije spravama za vežbanje daju i novu ekološku dimenziju. Dizjner Neidim Inejt dizajnirao je trake za trčanje koje prilikom vežbanja kinetičku energiju pretvaraju u električnu.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Pomoću točkova na trenažeru, kinetička enegija koja se stvara za vreme vežbanja konvertuje se u električnu.

Sve mašine - trenažeri se povezuju sa centralnim sistemom gde se skladišti električna energija, koja može da se koristi za osvetljenje semafora, znakova ili uličnog svetla.

Trenažeri su dizajnirani tako da imaju pozitivan vizuelni efekat na gradsko uređenje, mogu se postaviti u gradskim parkovima, pored reka, pored igrališta, sportskih kompleksa…

Idealni su za delove grada gde blizu nema parkova, sataza za trčanje i mesta za rekreaciju.

Trenažeri su izuetno efikasni, za samo 30 minuta vežbanja moguće je stvoriti energiju jačine 120w. Ova energija je dovoljna da jedna CFL sijalica svetli 5 časova, moguće je napuniti prosečan mobilni telefon, lap top računar možete koristiti 2 časa a kućni računar 1 sat.

Ova ideja predstavljena je na nekoliko sajmova, odlično je prihvaćena i očekuje se da prve staze budu postavljene u parkovima nekoliko univerziteta.

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Neobični Rezultati Globalnog Zagrevanja

      Deset Načina Da Se Spreči Degradacija Planete

      Globalna Kriza - Nestašica Hrane I Nestašica Vode

      Pa – Pa, BPA ?!?

      Fosfor: Kriza Koja Se Nazire !?!

      DDT – Početak I Kraj Hemijskog Trijumfa Nad Prirodom !?!

      Moguće Posledice Klimatskih Promena

 

 

 

 

EkoSpark.com

 
 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |