EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Staklom protiv plastike !

Staklo je proizvod ljudskih ruku, ali može nastati i prirodnim putem.

Najstariji tragovi upotrebe i proizvodnje stakla su posude iz Mesopotamije, napravljene 1500. godine pre Hrista. Neke staklene forme ili podvrste stakla mogu nastati i prirodnim putem recimo : udarom groma u pustinjski pesak, dok se neke vrste stakla formiraju hlađenjem vulkanske lave.

Osnovni hemijski sastav tih prirodnih formi ili vrsta uglavnom je isti kao i kod stakla koje čovek proizvodi hiljadama godina unazad.

Staklo se može reciklirati i ponovo koristiti. Uravnotežen odnos između čoveka, stakla i prirode narušila je, na poseban način pojava i upotreba plastične ambalaže.

Pored same činjenice da se upotrebom plastike smanjuje upotreba staklene ambalaže, ona predstavlja i opasan ekološki problem i veliku opasnost za zdravlje ljudi.

Za razliku od stakla, koje svojim oblicima govori o ljudskoj kreativnosti, istoriji i različitim kulturama i civilizacijama, plastika je samo proizvod industrije polimera čija forma i hemijski sastav otkrivaju samo privremeno stanje na tržištima ambalaže.

Tržište, monopol, profit i kič ugrozili su proizvodnju stakla ali i mnoge kulturne običaje i tradicije, pakovanjem vina, piva ili čaja u plastičnu flašu ili korišćenjem plastičnih čaša.

Umesto da uživamo u konzumiranju i pripremi mnogih napitaka sve se više  okrećemo samo ’’konzumiranju’’.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Najnoviji proizvodi proizvodi plastične ambalaže dodatno naglašavaju sve što smo do sada analizirali, jedan od takvih proizvoda su najnovije »Q-Pack« plastične boce za pivo.

A nije potreban poseban komentar jer sama reklama za upotrebu  »Q-Pack« plastike sve govori : ``ponesi i baci``, ``brza upotreba``, ``laka upotreba``, ``kupi i baci ``.

» Dodatni LINKOVI :

      Pet plastika ? Ne, Hvala !

      Uzmi I Nosi ’’Q-Pack’’ - Grab And Go

      Spisak Štetnih Polimera

      Ekološki Status Ambalaže

      Peticija Za Zabranu Najlon Kesa U Srbiji

      Plastičan Otpad

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |