EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Bantam "Go" – Štedljivi automobili tridesetih

Listajući stranice automobilske istroije zaustavili smo se kod kompanije Bantam, male, ambiciozne i vizionarske kompanije, koja je proizvodila automobile od 1930 do 1941 godine.

Bantam je sigurno bila jedna od prvih kompanija na svetu koja je štedljivu potrošnju goriva imala kao prioritet prilikom projektovanja svojih modela.

Tako su nastali neki od njihovih modela koji troše samo 4 litra benzina na 100 pređenih kilometara i koji bi verovatno i danas bili itekako interesantni i atraktivni na tržištu.

Serija ‘’Bantam 60’’ je naslednik Američkog Austin modela i proizvodila se od 1930 do 1934 godine. Model ‘’Bantam 60’’ se proizvodio u dve varijante, gradski kabriolet i gradski kupe. Prvi model se proizvodio pod nazivom ‘’Hollywood’’ a drugi pod nazivom ‘’Riviera’’. I jedan i drugi model bili su podjednako atraktivni i pre svega štedljivi. Automobil Rivera bio je kupe limuzina za četiri putnika.

Tokom svog postojanja kompanija je proizvela više različitih varijanti ‘’štedljivih’’ ekonomičnih modela, uključujući i drveni karavan proizveden 1939 godine, koji će ostati upamćen kao jedan od prvih automobila konstruisanih od drveta.

Svi automobili ove kompanije bili su malih dimenzija, atraktivnog izgleda i za to vreme imali su odlične motore sa čak 22ks.

Kompanija Bantam biće upamćena i po uspešnoj proizvodnji prvog originalnog džipa ‘’Jeep’’ za američku vojsku, konstruisanog 1940 godine.

Možda bi stranice istorije danas bile drugačije, međutim kompletan ugovor sa Američkom vojskom za proizvodnju džipova, otišao je kompanijama Vilis (Willys) i Ford, a kompanija Bantam je prekinula svoju proizvodnju 1941 godine.

Iako je kompanija postojala jako kratko ostavila je itekako upečatljiv trag, a po mnogima njihova vizija budućnosti u kojoj će se proizvoditi automobili malih dimenzija, sa malom potrošnjom goriva, će tek danas biti shvaćena i opravdana.

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Novi Koncept ili Redizajn

      Loremo EV - Automobil budućnosti

      Dodge Circuit – Zamena Za Vajpera

      Mitsubishi MiEV - Na Putevima Amerike

      77 000 Jedinica Hibrida Ševrolet Volta Menja GM-ov Imidž

      Xebra, Racionalnost u Svakom Smislu

      Hibridni Adut: Hjundaijeva Litijum-polimer Baterija

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |