EkoSpark.com

 
  Otkrivena nova vrsta gljiva koja može da razlaže plastiku  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Kritično ugrožene i zaštićene vrste na teritoriji Evrope i Balkana

Svaka vrsta u prirodi ima svoju ulogu i značaj za ekosistem. Sve vrste uključujući i čoveka su direktno ili indirektno povezane.

Bez obzira na kom prostoru žive, neke vrste imaju globalan uticaj, druge regionalan ili lokalni. Ugroženost jedne vremenom direktno ili indirektno utiče na ugroženost druge.

Naveli smo samo neke primere sa liste ugroženih sisara u Evropi:

Apeninska Divokoza (Rupicapra pyrenaica), živi na prostorima Italije, Španije i Francuske. Najbrojnija je u Italiji.

Argali (species Ovis ammon), najveća ovca na svetu. Poreklo centralna Azija ali se mogu pronaći i u nekim delovima Rusije. Na listi ugroženih stavljene su 1976 godine. Zabranjen je lov a najveći problem je gubitak staništa.

Saiga Antilopa (Saiga tatarica), poreklo - evroazijske stepe. Mogu se naći u evropskim delovima Rusije. Među prvima na spisku ugroženih životinja, na listi ugroženih dodate su 1976 godine. Procenjuje se da ih u divljini nema više od 50.000.

Vidra (lat. Lutra lutra), nekada su vidre bile rasprostranjene širom Evrope, ali se danas retko sreću. Danas žive pretežno u Velikoj Britaniji, zatim u Italiji, Norveškoj, severu Rusije, u Sibiru i na severu Afrike.

U Engleskoj je povećan broj staništa za oko 55% između 1994 i 2002. godine. 

Azijski Lav, vrsta rasprostranjena od Indije do nekih Evropskih delova Turske. Nalazi se na listi ugroženih.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Kaspijska foka, specifična vrsta koja živi samo u Kaspijskom moru. Može se naći i u delovima oko reke Volge i u blizini reke Ural (ali su to takođe lokacije jako blizu njenog originalnog staništa)

Španski ris (Lynx pardinus) je kritično ugrožena vrsta. Može se naći samo još u nekim delovima Španije i Portugala a nestankom ove vrste ekosistem Pirinejskog poluostrva biće ozbiljno narušen.

Retka vrsta morske foke, Monachus monachus (ima više naziva u zavisnosti od država) na IUCN listi označena je kao kritično ugrožena. U divljini je ostalo svega oko 500 do 600 primeraka, od toga 250 u teritorijalnim vodama Grčke. Nekada je bila jako brojna širom Mediterana, ali preterani lov kao i uništavanje staništa smanjili su njihov broj drastično. Pedesetih godina prošlog veka lov foka je bio intenziviran i tada je došlo gotovo do potpunog istrebljenja ove vrste.

Foka se mogla naći u delovima Jadranskog mora, Grčkoj, Turskoj, Malti i Kipru. Grci su izuzetno cenili ovu vrstu životinja i zato se danas može naći na nekoliko staništa u Grčkoj.

Organizacije za zaštitu životinja i ekološke organizacije su zajedno internzivirale podizanje svesti u Turskoj i Grčkoj o važnosti i značaju očuvanja ove vrste.

Alpski kozorog našao se pred istebljenjem početkom 19. veka. Njegovo stanište su planine u Italiji (masivi Parco Nazionale - Gran Paradiso).  Sredinom prošlog veka vrsti je pretilo potpuno istebljenje.

Danas je izuzetno zaštićen a planinska područija u ovim delovima Italije nalaze se pod strogom zaštitom. Usted stalnog praćenja, zaštite oblasti, zabrane lova primećeno je značajano povećanje populacije.

Evropska vidra, (mustela lutreola) može se naći samo u Evropi. Naseljava i neke delove balkanskog poluostrva. Svrstava se u jednu od najugroženijih vrsta.

Jelen (crveni jelen, lat. Cervus elaphus) je rasprostranjen u Evropi najčešće u šumskim kompleksima većih reka - Dunava, Save, Drave i brdskim i planinskim šumama Mađarske, Rumunije, Češke, Slovačke, Nemačke, Austrije, a u manjem broju i u Poljskoj, evropskom delu Rusije, Norveškoj, Švedskoj, Španiji, Francuskoj i Danskoj. U Srbiji su najbrojniji u Vojvodini.

Gubitak staništa utiče na njegovu brojnost, ali sa druge strane manji broj vukova u oblastima u kojima živi (usled lova) utiče da ne dođe do kritične ugroženosti ove vrste.

Mrki Medved je u Evropi je bio široko rasprostranjen, njegovo stanište jedino nisu bile ostrvske zemlje Sardinija, Korzika, Kipar, Sredozemna ostrva i nije naseljavo teritorije Islanda. Na teritoriji zapadne Evrope praktično je istrebljen, a preostale populacije su male, međusobno odvojene i u nestajanju. Ograničena veličina staništa onemogućava značajan rast populacije. Stabilne populacije mrkog medveda održane su u centralnoj i istočnoj Evropi i u Skandinaviji.

Kod nas se može naći u brdsko-planinskim delovima zapadne, jugozapadne, istočne i južne Srbije. Prema nekim podacima na našoj teritoriji nema više od 50-tak primeraka ove vrste. Zabranjen je lovostaj tokom cele godine. Nalazi se na listi ugroženih.

Mediteranska subpopulacija Delfin delphis, nalazi se na listi ugroženih vrsta.

U poslednjih 30 – 45 godina broj je opao za više od 50 %.

«nazad« Ugrožene i zaštićene vrste na teritoriji Evrope i Srbije «

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Broj ugroženih vrsta na planeti

      Biodiverzitet

      Biološka Raznovrsnost

      Opšti Značaj Biodiverziteta

      Ekosistem

      Statistika Degradacije Šumskog Resursa

      Šume Srbije, Istorijske Činjenice (2. deo)

      Degradacija I Uništenje Šuma

EkoSpark.com

 
 

Idi na vrh Up

 

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |