EkoSpark.com

 
  Otkrivena nova vrsta gljiva koja može da razlaže plastiku  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Otkrivena nova vrsta gljiva koja može da razlaže plastiku

Područije Amazona je stanište najvećeg broja biljnih i životinjskih vrsta. Svake godine u području Amazona otrkije se nekoliko novih vrsta biljaka i životinja.

Kada je grupa studenata sa Univerziteta Yale (Jeil) prošle godine otkrila novu vrstu gljive u delu Amazona koji pripada Ekvadoru, niko nije slutio o kakvom se otkriću radi i koliki je njegov značaj i potencijal.

Novu vrstu gljive pod nazivom Pestalotiopsis microspora otkrila je grupa studenata predvođena profesorom biohemije Scottom Strobelom tokom svoje uobičajene godišnje radne ekskurzije. Ova gljiva može da živi u anaerobnim uslovima (bez kiseonika) i hrani se isključivo poliuretanom.

Poliuretan je najčešće korišćena vrsta plastike (plastičnih polimera) koju možemo videti na svim deponijama. Proizvodi se u ogromnim količinama. Od ove vrste plastike prave se mnogobrojni predmeti od materijala za izolaciju kuća do ambalaža za svakodnevnu upotrebu.

Naše društvo nema ekološki prihvatljiv način da se oslobodi ovog materijala. Reciklaža u jednom delu zadovoljava ekološke potrebe ali nažalost reciklirani deo plastike predstavlja samo mali udeo u odnosu na stalnu proizvodnju novih količina.

Zbog toga je plastika danas postala jedan od najvećih problema za okolinu, naročito za morske životinje i ptice. Drugi i najveći problem plastičnog otpada je dugotrajna razgradnja iste. Za jednu običnu tanku plastičnu kesu potrebno je otprilike 500 do 1000 godina da bi se u potpunosti razgradila.

Neki od modernih biorazgradivih polimera su napravljeni na takav način da se mogu razgraditi u roku od 100 godina, ipak mi smo u poslednjih 70 godina preplavili planetu različitim vrstama plastike tako da je otkriće Pestalotiopsis microspora od izuzetnog  značaja.

Student, Pria Anad, je prva otkrila neverovatne osobine ove gljive dok je Jonathan Russell izolovao enzime koji omogućavaju ovoj gljivi da razgrađuje plastiku.

U zaključku studije pod nazivom ‘‘Biodegradation of Polyester Polyurethane by Endophytic Fungi‘’ publicirane u žurnalu ‘’Applied and Environmental Microbiology journal’’ – stoji da ova gljiva uspešno i brzo razlaže plastiku na prirodne i netoksične delove i da joj ništa osim plastike nije potrebno da bi se razmnožavala i živela.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Naučnici su konstantovali da unutar ogromnih plastičnih deponija nema kiseonika i svetlosti što ovoj gljivi uopšte nije potrebno za život.

Zahvaljujući ovim karakteristikama gljiva Pestalotiopsis microspora može da razgradi plastiku i u najdubljim slojevima deponija smeća.

Tim mladih naučnika sa Univerziteta Yale (Jeil) je siguran da Pestalotiopsis microspora ima obećavajući potencijal za uspešno rešavanje globalnih problema sa plastikom. Imajući u vidu veličinu i ozbiljnost problema vezanih za odlaganja plastičnog otpada, čije se količine neprekidno povećavaju, mi se iskreno nadamo da su u pravu.

 

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Prvih 5 gradova koji su zabranili upotrebu plastičnih kesa

      Ponesi Torbu - Ne Koristi Plastičnu Kesu

      Ekonomičnost... Korak Po Korak…

      Prikupljanje Plastičnog Otpada

      Recikliraj Staru Majcu U Torbu Za Kupovinu

      Simboli Za Označavanje Plastike

      Postupci Prerade Ambalažnog Otpada

EkoSpark.com

 
 

Idi na vrh Up

 

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |