EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» ‘‘Ponesi torbu - ne koristi plastičnu kesu’’

 

Da bi se proizveo kilogram polietilena od kojih se prave plastične kese, u atmosferu se ispusti dva kilograma ugljendioksida – CO2, što dovoljno govori o štetnosti same proizvodnje.

» “Rat” plastičnim kesama

U svetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih kesa a za njihovu proizvodnju utroši se 60 miliona barela nafte. Za razgradnju je neophodno najmanje 400 godina ali razgrađene hemikalije još dugo i  nakon toga zagađuju životnu sredinu.

Njihovo otkriće šezdesetih godina prošlog veka dočekano je sa oduševljenjem. Brza proizvodnja i niska cena učinili su ih popularnim kako kod trgovaca tako i potrošača. Dobijamo ih u samoposlugama, prodavnicama odeće i obuće, knjižarama pa čak i u apotekama.

Međutim samo deceniju kasnije plastične kese predstavljene su kao ’’ekološki problem’’ koji zahteva što hitnije rešenje.

Razlog:  nagomilavaju se na deponijama, nagomilavaju se u prirodi, ugrožavaju biljni i životinjski svijet, u dodiru sa hranom ispuštaju štetne aditive.

Alpinisti su ih nalazili i na najvišim vrhovima Himalaja a u Južnoj Africi ih nazivaju „belim rodama pored puta”. Njihova razgradnja traje od 400 do 1000 godina i još dugo nakon toga hemikalije od kojih su proizvedene zagađuju životnu sredinu.

U početku su protiv upotrebe plastičnih kesa bile samo ekološke organizacije a danas i mnoge države žele da zabrane njihovu upotrebu.

U zemljama Evropske Unije 2012. godine stupa na snagu zakon o zabrani upotrebe plastičnih kesa i u mnogim gradovima Evrope se sa nestrpljenjem očekuje početak ovog procesa.

Zanzibar je bila prva država u svetu koja je zabranila njihovu distribuciju. Sledili su Bangladeš, Butan i Ruanda. Danas, širom sveta, kese od plastike su ili zabranjene ili im je nametnuta taksa koju plaćaju potrošači.

Australija radi na tome da ih izbaci iz upotrebe do kraja godine, a Kina do 21. juna. U Irskoj kupci plaćaju plastične kese 22 centa po komadu, što je rezultovalo smanjenjem njihove upotrebe za 90 posto.

Neki evropski gradovi su takse na kese uveli još 80-ih godina prošlog veka. U Velikoj Britaniji, gdje se troši 13 milijardi jednokratnih kesa godišnje ili više od 200 po osobi, premijer Gordon Braun je apelovao na vodeće trgovačke lance da smanje upotrebu kesa brže nego što je planirano.

Plastične kese više nisu dobrodošle ni u Poljskoj. Grad Lođ je prvi krenuo u akciju - svaki prodavac koji zapakuje robu u najlon kesu platiće 1300 eura kazne, a za plastičnu kesu građani plaćaju čak 1,7 eura.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

» Šta se dešava kod nas ?

Problem skupljanja kesa i njihova prerada (recklaža) nisu najveći problemi. Glavni problem je supstitucija plastičnih kesa ili neka adekvatna i ekološki prihvatljiva zamena.

Naša država nema dovoljno para za proizvodnju papirnih kesa koje se razgrađuju, a i ne smemo dozvolimo da se zbog proizvodnje papirnih kesa dodatno poveća seča šuma kako bi se obezbedio repromaterijal za proizvodnju.

Sve ovo utiče na hitnu zabranu upotrebe plastičnih kesa. Ipak, mnoge zemlje objavljuju zabranu korišćenja plastičnih kesa, a mere i metode su različite, od potpune zabrane do poreza i takse za njihovo korišćenje.

Rešenja su takođe različita, zamena za plastične kese mogu da budu lanene, papirne ili biorazgradive (od šećera i kukuruza) od kojih se kasnije može napraviti kompost.

» Štetna proizvodnja

Koliko je štetna upotreba plastičnih kesa toliko je štetna i njihova proizvodnja.

Plastika je nusproizvod rafinerija nafte i pravi se od polietilena. Prave od najjednostavnijeg polimera - polietilena, a kao sirovina se koristi sirova nafta, prirodni gas i drugi petrohemijski derivati.

Da bi se proizveo kilogram polietilena, u atmosferu se ispusti dva kilograma ugljendioksida – CO2, što dovoljno govori o štetnosti same proizvodnje.

» Dodatni LINKOVI :

      Postupci Prerade Ambalažnog Otpada

      Prikupljanje Plastičnog Otpada

      Simboli Za Označavanje Plastike

      Ekonomičnost... Korak Po Korak…

      Recikliraj Staru Majcu U Torbu Za Kupovinu

      Zaključak O Pet Ambalaži

 

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |