EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» TOKSIČNE e-DEPONIJE

Poslednje što nam pružaju računari koji se više ne koriste a ostavljeni su negde na đubrištu jesu kadmijum, olovo i živa i to u našoj hrani, vodi i vazduhu.

Da li smo to želeli od informatičke revolucije ?

Godinama smo bezbrižno koristili računare, ne razmišljajući o tome šta će biti sa njima kada ih budemo zamenili novim i bržim modelima.

Informatička industrija je zbog profita (čega drugog?) ograničila vek savremenih računara na nekoliko godina.

Proizvođači softvera dobrim delom doprinose tom trendu jer su njihovi proizvodi sa svakom novom verzijom sve zahtevniji.

Korisnicima „navučenim” na čari „sajber života” ne preostaje ništa drugo nego da nakon svake dve do tri godine nabavljaju novi računar ako žele da budu u skladu sa performansama tekuće generacije. Ovakvom trendu doprinose proizvođači računara koji su svoju poslovnu i cenovnu politiku formirali tako da podstiču kupovinu novih a ne tehničko unapređenje postojećih mašina.

U najvećem broju slučajeva donošenje novih standarda čini da upgrade ima vrlo ograničeno trajanje i takođe dovodi u pitanje njegovu isplativost. Prema tome, sve je okrenuto ka što većoj produkciji računara ali ne samo njih, već i mobilnih telefona, PDA uređaja, MP3 plejera...

Zahvaljujući lošijem ekonomskom stanju (eto nečeg dobrog od besparice), u našoj zemlji je brzina rasta broja odbačenih računara nešto manja. Ovo takođe doprinosi promeni navika u korišćenju ovakvih uređaja.

Naime, računari se u našoj sredini nalaze u upotrebi u dužem vremenskom periodu ali  smo mi  shvatili da Celeron na 850 MHz i danas može da završi sve u kancelariji i da nam nije baš neophodan njegov naslednik na 3,2 GHz. Međutim, iako još uvek dobro služe, ovi stariji modeli neće moći da izdrže duže od nekoliko godina – i šta će tada biti sa njima? Njihova sudbina nije neizvesna jer su im krajnje destinacije đubrišta i otpadi !

Da li je naše društvo spremno da izađe na kraj sa ovim problemom ?

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Elektronski Otpad ‘‘E-otpad’’

      Pravilna Reciklaža Elektronskog otpada - ‘‘E-otpad’’

      Primer Saradnje U Recikliranju Računara

      Tehnologija U Službi Zaštite Prirode

      Donosi li Visoka Tehnologija Nesreću

      Solarni Punjači Za Mobilne Telefone

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |