EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» ELEKTRONSKI OTPAD “e-OTPAD’’

Računari, mobilni telefoni, televizori, monitori i ostali elektronski uređaji spadaju u kategoriju opasnog otpada. Kad prestanemo da ih koristimo stare elektronske uređaje najčešće bacamo i zamenjujemo novim i boljim modelima.

Iako na prvi pogled deluje bezopasno mnogi ljudi ne znaju da računar predstavlja potencijalno vrlo opasnu mešavinu toksičnih materija a sve ovo isto važi i za mobilne telefone, televizore, monitore i za mnoge druge elektronske uređaje.

Matične ploče računara, kao i štampane ploče drugih uređaja sadrže metale koji su štetni i opasni po prirodu: antimon, hrom, srebro, cink, olovo, kalaj i bakar. CRT - monitori takođe sadrže mnogo olova, čiji je zadatak da stvori neku vrstu filtera koji neće propuštati opasno zračenje.

Mnoge od navedenih materija poznate su kao vrlo opasne i otrovne. Ne treba nikako da nas zavara njihova mala procentualna zastupljenost jer su mnoge od njih otrovne i u vrlo malim koncentracijama.

Situacija na deponijama postaje dramatična jer se svakodnevno broj računara, monitora, mobilnih telefona i ostalih elektronskih uređaja svakodnevno povećava.

 Ako i broj novih, tek proizvedenih računara i uređaja pomnožimo sa količinom štetnih materija po uređaju dobijamo alarmantne podatke koji ukazuju na ozbiljnost problema koji nas tek čeka.

Tako je potencijalni rizik procene uticaja na životnu sredinu opravdan i ako hitno ne reagujemo onda trebamo da analiziramo posledice koje nas čekaju a koje će sigurno biti katastrofalne.

Kao društvo, MI velike probleme sa e-otpadom već imamo, zato hitno moramo da reagujemo i sprečimo dalje bacanje elektronskog otpada.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Pravilna Reciklaža Elektronskog otpada - ‘‘E-otpad’’

      Primer Saradnje U Recikliranju Računara

      Toksične E-deponije

      Tehnologija U Službi Zaštite Prirode

      Donosi li Visoka Tehnologija Nesreću

      Solarni Punjači Za Mobilne Telefone

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |