EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Do struje preko znoja – eliptični trenažeri

Da li je moguće da u isto vreme zaradimo, uštedimo, živimo zdravo i uradimo nešto dobro za životnu sredinu?

Moguće je, ne samo u teoriji već i u praksi a to pokazuje primer studenata sa Univerziteta Oregon, oni su u svojoj teretani instalirali specijalne eliptične mašine za vežbanje koje u toku rada proizvode i akumuliraju električnu energiju.

Pretvaranjem mehaničke energije u električnu, klasične eliptične mašine za vežbanje u teretani na ovaj način su postale prave mali generatori, tako da sada dok studenti vežbaju na njima mašine proizvode električnu energiju koja se zatim transportuje do električne mreže. Ova ideja je vrlo brzo prihvaćena i za nešto manje od šest meseci još 12 univerziteta u Americi je u svojim teretanama postavilo ovakve mašine.

U studensko rekreativnom centru Univerziteta Oregon instalirano je 20 ovakvih trenažera koji ukupno mogu da proizvedu 6 000 kilovat-časova električne energije godišnje a to je sasvim dovoljno za potrebu jedne manje studentske menze ili studentskog kluba. Ove mašine se sada mogu naći i u radnjama za prodaju fitness opreme a firma koja ih proizvodi tvrdi da u toku 30 minutnog vežbanja jedan ovakav trenažer može da proizvede dovoljno električne energije da CFL sijalica svetli do dva i po sata, odnosno da jedan lap-top računar radi jedan sat. Jedna eliptična fitness mašina tokom regularnog korišćenja pomoću ugrađene tehnologije za proizvodnju električne energije može da proizvede jedan kilovat električne energije za dva dana.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Čelnici energetske kompanije koja se uključila u spronzorisanje projekta rekli su da je ovo odličan primer kako se mogu rasteretiti lokalne električne mreže i da bi sve teretane mogle da nabave ovakve mašine za vežbanje. Fitness stručnjaci su takodje zadovoljni i govore da bi ovakve mašine trebali da imamo i kod kuće ali da i pored proizvodnje električne energije u toku vežbanja na ovakvim mašinama ne smemo da zaboravimo njihovu primarnu namenu a to je unapređenje naše kondicije i našeg zdravlja.

Električni trenažeri postali su prava atrakcija, spoj korisnog i zdravog što je dobitna kombinacija, ali da bi mašine učinili još interesantnijim na njima je ugrađen dodatni monitor koji pokazuje studentima u toku vežbanja koliku količinu električne energije trenutno proizvode kao i koliko su električne energije ukupno proizveli u toku vežbanja.

Iako će električne trenažne mašine odigrati samo malu ulogu u proizvodnji elektirične energije, odličan su primer kako možemo alternativnim načinima da rešimo probleme nedostatka energije. Treba se samo dosetiti.

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      10 Praktičnih Saveta Za Vas Sopstveni Ekološki Doprinos

      Solarni Pojas U Sahari

      Solarna Rasveta Za Garaže I Manje Objekte

      Solarni Baštenski Suncobran

      Baterije Sa USB Dopunjavanjem

      Deset Načina Da Se Spreči Degradacija Planete

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |