EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  » Zavojsko Jezero

Tokom 2009. godine, na Zavojskom jezeru je vrlo uspešno sprovedeno uklanjanje brojnih bespravno sagrađenih vikendica i na divlje postavljenih kampova, tako da su obale jezera sada dostupne svima koji žele da uživaju u čarima akumulacije koju su stvorili prvo moć prirode a potom razum čoveka.

Zahvaljujući konstantnom nadzoru i uklanjanju objekata jezeru je ponovo vraćen stari sjaj.

Sredinom osamdesetih godina Zavojsko jezero je poribljeno kalifornijskom pastrmkom, šaranom, somom, štukom i belom ribom, pa je tako uz stare autohtone stanare (potočna pastrmka, klen, krkuša) koji su dominirali u Visočici, nastao pravi raj za pecaroše.

Pošto je dosta vremena proteklo od prvog poribljavanja, u jezeru sada obitavaju brojni kapitalni primerci pomenutih riba. Stoga se jezero brzo pročulo kod ribolovaca iz cele Srbije kao jedna od najboljih destinacija za pecanje. Kolike trofeje danas kriju duboke i bistre vode Zavojskoj jezera ostaje vama ribolovcima da otkrijete. Priča se da na tom jezeru, baš zbog strmih litica i nepristupačnih obala – a obilja ribe – ovo duboko i hladno jezero krije možda najveće štuke u zemlji. Ta vrsta grabljivice odlično napreduje u jezerima koje imaju nešto niže prosečne temperature vode, a Zavojsko je baš takvo.

Kada je leto na izmaku i kada počinju hladni dani, mada je ispod Stare planine i u sred leta, naročito uveče i ujutro – poprilično hladno, može se loviti krupna riba. Za ribolov je potrbena dozvola koja se može nabaviti u Pirotu.

Jezero se nalazi u podnožju Stare planine. Čist vazduh, prelepa prioda i čista voda jezera idealno su mesto za odmor i rekreaciju. Boja i kvalitet vode su na zavidnom nivou. U nekim delovim jezera voda je kristalno čista.

Istraživanje izvedeno u periodu od marta do jula 2006. godine, osnovnom hidrohemijskom metodom u tri faze: terenski, laboratorijski i kabinetski rad pokazalo je da se radi o vodi I klase.

Temperatura vode bila je u intervalu od 4.7°C, u mesecu martu, do 25.5°C, u mesecu julu. Voda je bila prozračna na svim stajnim tačkama tokom perioda u kome je vršeno istraživanje.

Voda Zavojskog jezera je hidrogenkarbonatno - kalcijumska, male mineralizacije i meka. Pripada I klasi i može se, uz eventualnu dezinfekciju, koristiti za piće.

Međutim, zbog kratkog perioda u kome je istraživanje sprovedeno i nemogućnosti da se urade analize vode koja izlazi iz turbina HE "Pirot", ne može se tvrditi da li se ova voda može koristiti za vodosnabdevanje Pirota.

Problem se javlja zbog toga što se voda i dalje mora koristiti za pokretanje generatora u HE "Pirot", nakon čega bi moglo doći do značajnijih promena u hemijskom sastavu vode. Da bi se sa sigurnošću tvrdilo da li se voda Zavojskog jezera može koristiti za vodosnabdevanje Pirot aili nekog njegovog dela, moraju se uvesti režimska osmatranja kvaliteta vode jezera, i u njih uključiti analize vode koja izlazi iz generatora Hidroelektrane. (detljnije o istraživanju – link)

Do Zavajskog jezera se relativno lako i brzo dolazi. Naravno, ako ste se uputili do najposećenijeg mesta kod jezerske brane. Na ulazu u Pirot, iz pravca Niša, skrećete levo na lokalni put za selo Nišor, tj. Zavoj. Na devetom kilometru od grada, iznad pomenutog sela, put se račva u dva dela. Levi, asfaltirani vodi do urbanizovanog dela – kod brane, desni krak vodi ka kultnom jezerskom mestu, čuvenom – Belskom mostu.

Zavojsko jezero je omiljeno izletište Piroćanaca i Nišlija. Jezero je atraktivno turistima željnih odmora i uživanja u netaknutoj prirodi, koju može da pruži prelep kraj Stare planine.

»Dalje»

 

 

» Dodatni LINKOVI:

   SUVA PLANINA – PASARELO I DIVNA GORICA…

   MORSKA LETOVALIŠTA

   EKOLOŠKE POSLEDICE

   SUVA PLANINA – TREM, SOKOLOV KAMEN, MOSOR…

   JEZERO PERUĆAC

 

 

    Vox Populi

    Blog i Forum

    Akcije

    Eko Turizam

    Galerija

    Linkovi

    Eko Kalendar

ekospark@gmail.com

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |