EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» ‘‘LifeBook’’ - SOLARNI LAPTOP

Pre samo nekoliko godina ugradnja solarnih panela u gedžete izazvala je veliki broj negativnih kritika elektronskih dizajnera. Neki su čak smatrali da su ekolozi ’’preterali ’’, postali ’’napadni’’, pa čak i ’’marketinški agresivni’’. Međutim brojni korisni i pratični solarni gedžet uređaji su mnoge skeptike ostavili bez komentara.

Danas se prodaja i popularnost ovih uređaja svakodnevno povećava.

Najnoviji koncept solarnog laptopa ’’LifeBook’’ dizajniran je i razvijen od strane Laura Karnat i Karla Burdika. Uređaj je praktičan, prelepo dizajniran sa ugrađenim solarnim panelima na prednjoj i zadnjoj strani.

Iako je za sada još uvek u fazi koncepta u razvoj ‘’LifeBook’’ laptopa uključile su se i kompanije Fujitsu i Designboom.

Kompletan projekt biće prezentovan na takmičenju ’’Život sa računarima budućnosti’’ i na sajmu ekektronike u Americi.

U uređaj je ugrađen fleksibilan OLED ekran, osetljiv na dodir (touchscreen) koji može da se koristi u ravnom (položenom) ili klasičnom lap top položaju (savijenom u 90˚ stepeni).

Gumirana unutrašnjost sprečava grebanje unutrašnjeg ekrana, dok spoljašnji deo štiti polikarbonat. Posle zatvaranja (sklapanja) vodootporni rajsferšlus potpuno zatvara laptop top. Na ovaj način uređaj se štiti od vode, što predstavlja jedan od glavnih uzroka oštećenja ovakvih računara.

Po rečima konstruktora laptop neće biti prepoznatljiv samo po solarnom napajanju, već i po performansama, kvalitetu i vrhunskoj tehnologiji. Dizajneri su planirali da ugrade tri kamere i tako omoguće izradu 3D fotografija i maksimalano mogući kvalitet slike.

Pored vodootporne tastature, ugrađen je i ekran osetljiv na dodir, tako da je korišćenje laptopa dodatno olakšano.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Zahvaljujući ugradnji visoko-efikasnih solarnih ćelija, laptop se brzo puni. Punjenje baterija omogućeno je u svim režimima rada, dok se na računaru radi i dok je računar zatvoren.

Po rečima konstruktora mnogi će se upravo odlučiti za ovakav model, jer neće morati više da brinu za adapter i priključak. U prirodi, na putovanju, na mnogim mestima gde nismo u mogućnosti da priključimo klasičan laptop na strujni priključak sa novim ’’solarnim računarom’’ nećemo morati da brinemo.

Kada se naviknemo na ’’Lifebook Leaf’’  laptop, teško ćemo se vratiti na stare ’’klasične’’ laptop računare.

Pojavom prvog laptop računara na tržištu, uspostaviće se novi standardi, veća autonomija, OLED ekrani - ekrani osetljivi na dodir, razvoj otpornijih i vodootpornih materijala.

   

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Ranci I Putne Torbe Sa Ugrađenim Solarnim Panelima

      Solarni Punjači Za Mobilne Telefone

      Radio Uređaji Sa Više Načina Napajanja Energijom

      Prvi Solarni Mobilni Telefon, Čang

      Elektronski Otpad ‘‘E-otpad’’

      Primer Saradnje U Recikliranju Računara

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |