EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» UNAPREĐIVANJE GORIVNIH ĆELIJA

Napredak na planu tehnologije automobilskog pogona na vodonik zavisi od uvođenja jeftinijih ali kapacitivnijih sistema gorivnih ćelija. Istraživači su učinili krupne korake na rešavanju oba problema, velike cene i malog kapaciteta.

Tim stručnjaka iz Kvebeka objavio je formulu koja koristi gvožđe umesto skupe platine za katalizu reakcije vodonika i kiseonika u kojoj se stvara elektricitet.

Ključ je ugljenička struktura koja sadrži mikroskopske pore napunjene gvožđem da bi se ostvario veliki broj aktivnih tačaka za hemijsku reakciju. Supstanca bazirana na gvožđu stvara katalitičku aktivnost efikasnosti jednake najboljim verzijama ćelija sa platinom a 35 puta bolju nego prethodni katalizatori.

Primena ovih pora podstakla je i potragu za materijalom koji bi zadržavao vodonik radi njegovog dopremanja u gorivne ćelije. Tim Univerziteta u Mičigenu stvorio je materijal sa rekordno velikom površinom za zadržavanje gasova. Ovaj vodonički sunđer se sastoji od cink-oksidnih klastera povezanih organskim materijalom; jedan gram ima efikasnu površinu od 5 000 kv.metara, skoro kao fudbalsko igralište.

» ZAČETAK MREŽE STANICA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Svetska ekonomija današnjice je ubrzana do krajnje nestrpljivosti, tako da u njoj automobili na električni pogon jednostavno nisu mogli da prate poslovne trendove. Razlozi? Jeste da je Tesla Roadster brz trendovski kupe ali cena ravna luksuzu i vreme punjenja od 3 sata smanjuju njegovu privlačnost. Ševrolet Volt, model za 2010. godinu, iako pristupačniji, može da pređe svega 70-ak kilometara pre pražnjenja baterija.

Šaj Agasi (Shai Agassi), novo ime u svetu automobilizma, smatra da dobri izgledi sveta bez nafte zahtevaju znatno ekspanzivniju viziju. Bivši menadžer softverske kompanije metodično je ustrojio potpuno novu automobilsku infrastrukturu: mrežu stanica za zamenu i punjenje baterija električnih automobila koja bi distributivnu električnu energiju obezbeđivala solarnom energijom i snagom vetra. Vozači bi putem pretplate dobijali određenu kilometražu a onda bi menjali ispražnjene baterije za nove na odgovarajuće raspoređenim stanicama.

Šaj Agasi, idejni tvorac koncepcije mreže stanica za punjenje baterija

automobila na električni pogon

Po planu razrađenom za američku saveznu državu Kaliforniju, stanice za zamenu baterija na glavnim autoputevima, udaljene 50 kilometara jedna od druge, pokrile bi celu teritoriju; za kratke distance, zaposleni ili ljudi u kupovini mogli bi da parkiraju vozilo i dopune njegovu bateriju na priključku sa mernom jedinicom. Operativni sistem bord-računara pomagao bi vozačima da odrede rutu u skladu sa autonomijom kretanja limitiranom kapacitetom baterije i tačke punjenja, odnosno zamene.

Agasi je lansirao pilot projekat u Izraelu prošle godine gde bi poreski podsticaji mogli da pokrenu interesovanje i podršku planu masovnog marketinga do 2011. godine. Preduzetnici su već uložili 200 miliona dolara u posao; Danska, Australija, Ontario, Havaji i Kalifornija su takođe potpisale ugovore za razvoj sopstvenih mreža stanica za punjenje. Reno-Nisan će obezbediti automobile za ovaj poslovni aranžman.

Konačno, kako Šaj Agasi predviđa, litijum-jonske baterije povećaće kapacitet a samim tim i pređene kilometre a standardizovane dimenzije baterija bi omogućile ovim mrežama opsluživanje različitih modela automobila.

Agasijev sistem, splet tehnologije, strategije i praktičnih servisnih stanica učinio bi da električni automobili na ulicama uskoro postano deo svakodnevice.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Dženeral Motors Se Sprema Za Visoku Cenu Nafte

      Krajslere, Krajslere, Šta Će Sa Tobom Biti

      Začetak Mreže Stanica Za Punjenje Električnih Automobila

      Tojota, Zahvaljujući Hibridima Nema Krize 

      Hibridna Prekretnica Tojote i Forda

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Electric car, by far !

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |