EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Turizam i Zagađenje

Čovek danas najveći deo svog vremena utroši obezbeđujući materijalnu sigurnost i udobnost življenja, tako da mu malo vremena ostaje za povratak unutrašnjeg mira i spokojstva; te “ključne stvari“ za dugovečan i zdrav život, neophodne čoveku, mogu se naći samo u prirodi.

Slap, Babin Zub

Osluškujući krckanje peska na plaži dok hodamo bosonogi, šuštanje lišća pod nogama, škriput snega pod đonovima u zimskoj šetnji borovom šumom... postanemo barem za trenutak svesni da smo pomalo zaboravili na mir koji nam priroda pruža i da smo se na žalost prepustili brzom načinu života.

I dok se sa druge strane, divimo nekom srednjovekovnom dvorcu ili spomeniku u centru grada koji posećujemo, shvatamo koliko toga značajnog možemo da ostavimo iza sebe ako živimo u skladu sa prirodom.

Uzajamni odnos čoveka i prirode traje od samog nastanka čoveka kao svesnog bića; kroz vekove ovaj odnos stvorio je lepote vredne posete i divljenja. 

Svaki put kada otputujemo na novu turističku lokaciju proširujemo sopstveni kulturni horizont, svoja saznanja o nekom drugom kutku sveta, „punimo baterije“ i vraćamo se kućama sa osećajem koji nas ne napušta mesecima.

Na žalost, vrlo često se desi da tom prilikom uništavamo morske plaže, planinske ekosisteme pa čak i dela ljudskih ruku – spomenike i stara zdanja.

Zašto je to tako? Pre svega, treba ukazati na činjenicu da su se turizam i rekreacija eksponencijalno uvećali proteklih decenija. Putem turizma i rekreacije se otvaraju nova radna mesta i ostvaruju velike zarade od kojih se finansira očuvanje kulturnog nasledstva i razvoj infrastrukture, tako da se sve ovo razvilo u vrlo unosnu delatnost. I ne samo to: turizam i rekreacija su se postepeno uvrstili među najvažnije socijalne i ekonomske aktivnosti u svetu. Ovo je uslovljeno suštinskim unapređenjem saobraćaja koji je „premostio“ kontinente i uz to pojeftinio (u odnosu na neka stara vremena), povećanjem životnog standarda „razvijenih“ tako da se više može izdvojiti za godišnji odmor i smeštajne troškove koji su se takođe smanjili.

Na žalost, neke forme turističkih aktivnosti uništavaju prirodna staništa, degradiraju prostor i uvećavaju potrošnju resursa, prevashodno vode, energije i pritisak na potencijale prerade otpadnih voda. Pored toga, pojedna mesta poneta dobrim zaradama od turizma vrlo često se odriču sopstvenih tradicija življenja i privređivanja i postaju preterano zavisne od ove delatnosti.

Moramo shvatiti da se opasnost po životnu sredinu uvećava kada su turističke aktivnosti koncentrisane na malim područjima, koje i inače karakteriše pritisak na prirodne resurse od strane poljoprivrede, industrijskog razvoja, ribarenja i uvećanja stanovništva. Otuda, ukoliko su turističke i rekreacijske aktivnosti stihijski organizovane, one postaju izvor zagađenja, a uočeno je da mnoge siromašnije zemlje imaju tendenciju ka razvoju neodrživog turizma kao sredstva brzog ekonomskog oporavka.

Nepoželjni efekti turizma su veoma određeni lokalnim osobenostima. Variraju od vrste turističke ponude, veličine područja, broja posetilaca i izraženosti sezonskog karaktera poseta, vrste transporta u primeni, lokalnog razvoja i upravljanja, primene resursa i načina odlaganja otpada.

Dakle, štetne posledice velikog broja turista na malom mestu zavise od mnogo faktora i različito se ispoljavaju od mesta do mesta.

»Dalje»

» LINKOVI :

1. Morska letovališta

2. Gradovi i kulturna baština

3. Prirodni parkovi i zaštićena područja

4. Ruralne zone

5. Planinski centri

6. Ekološke Posledice

7. Održivi turizam

 

 

    Vox Populi

    Blog i Forum

    Akcije

    Eko Turizam

    Galerija

    Linkovi

    Eko Kalendar

ekospark@gmail.com

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |