EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Reciklaža e-otpada

Sjedinjene Američke Države, statistički, stvaraju najviše tehničkog otpada u svetu. Početkom milenijuma neka predviđanja su ukazivala da stopa rasta ovog otpada može da se povećava i do 5 procenata godišnje. Tokom 2000. godine u ovoj zemlji je odbačeno oko 4,6 miliona tona popularno nazvanog „e-otpada” a 2001. godine se na deponijama našlo i preko 5 miliona tona ovog otpada.

Predviđena stopa rasta ove vrste otpada se tako pokazala tačnom ali je ujedno i pokazala potrebu za najhitnijim rešenjem ovog problema.

Mobilni telefoni spadaju u kategoriju elektronskih uređaja koji se najviše bacaju i koriste.

Kada se po nekim ne zvaničnim podacima izračuna broj proizvedenih mobilnih uređaja dobijaju se brojevi koji zahtevaju najozbiljnije analize.

Po nezvaničnim podacima u Americi se računa da je čak 130 miliona mobilnih telefona bilo bačeno samo 2005 godine, a to čini približno 65 hiljada tona opasnog otpada.

Na 315 miliona odbačenih i zastarelih računara i milione mobilnih telefona treba dodati i veliki broj televizora, bele tehnike, faks uređaja, video rekordera....

Nažalost, ni u Evropi situacija nije mnogo bolja – navike kupaca su slične, trendovi rasta količine otpada su slični, jedino se razlikuje ukupna količina stvorenog e-otpada. Međutim, postavlja se ključno pitanje: šta Amerika, Evropa i drugi delovi razvijenog sveta rade ovim otpadom?

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

Mnogi korisnici kojima je računar donosio mnogo zabave i vedrih trenutaka ili pomogao da zarade za život nikada ne razmišljaju o tome da on predstavlja pravu ekološku bombu ukoliko je odbačen u prirodi.

Brojne komponente koje sačinjavaju jedan elektronski uređaj sadrže znatan broj vrlo toksičnih materija. Ovu činjenicu proizvođači u razvijenom svetu vrlo dobro znaju i pokušavaju da je zataškaju pred sopstvenim javnim mnjenjem.

U toku proizvodnje elektronskih čipova, koji su sastavni deo svih savremenih digitalnih uređaja, koriste se hemijske materije čije je štetno dejstvo poznato i statistički je zapaženo da među američkim radnicima zaposlenim u ovim pogonima ima uvećan broj obolelih od raka.

Računari će izgleda u razvijenom svetu tek početi da izazivaju glavobolje, ne zbog loših monitora u koje se gleda, već zbog zagađenja koje stvaraju. Ipak razvijen svet nije sasvim slučajno razvijen, u razvijenom društvu se nastali problemi brzo prepoznaju i još brže saniraju.

Ovog puta rešenje je krajnje jednostavno, bogati biznismeni sa zapada dosetili su se da stare računare i ostale elektronske uređaje izvezu po malim cenam i prodaju nerazvijenim zemljama.

Naravno ovakav plan se u potpunosti ostvario i dao više benefita, osim činjenice da su rešili problem otpada i da ne moraju da razmišljaju o skupim procesima reciklaže, bogati biznismeni još dodatno zarađuju na prodatim polovnim računarima i korišćenoj tehnici. Razvijene zemlje ponovo imaju prednost i problem manje, dok su nerazvijene zemlje ponovo na gubitku i u novim većim i opasnijim problemima nego dosad .

» Dodatni LINKOVI :

      18. April Dan Reciklaže E-Otpada

      Deca Koja Rade Sa Olovom

      E-otpad ili E-biznis

      Ekonomičnost... Korak Po Korak…

      Recikliraj Staru Majcu U Torbu Za Kupovinu

      Ponesi Torbu - Ne Koristi Plastičnu Kesu

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |