EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» “SAT VREMENA ZA PLANETU - Earth Hour 2012”

Akcija WWF-a nazvana “Earth Hour” i ove godine okuplja milione ljudi, gradova, organizacija širom sveta u pokušaju da povećaju kolektivnu svest o energetskim problemima, to jest’ da dočaraju šta bi se desilo kada ne bi bilo više struje.

Akcenat ove godine je na tome da ukoliko dostupna energija ne bude racionalno trošena i ne bude pridobila obnovljivi karakter, prenaseljenost u nekim područjima ili nedostatak resursa da bi se povećala energetska proizvodnja bi doveli do kolapsa celog društva, pa je samim tim poželjno da se uloži više napora u održivi energetski razvoj.

Iako je akcija “Earth Hour” uspela da poveća interesovanje i van granica, zanimljivo je predstaviti i najnovija dostignuća na polju energetike i obnovljivih resursa. Umesto budućnosti u kojoj bi se štedela struja, poželjnije je imati neograničenu, održivu i besplatnu energiju a samim tim brži transport i komunikaciju.

Navodimo jedan od mnogobrojnih primera koji će doprineti izvesnijoj budućnosti.

LEAF to Home

Princip je jednostavan – da bi napajali automobil, uključimo ga u struju. U koliko hoćemo da osvetlimo kuću, dovoljno je da pritisnemo dugme na uređaju za napajanje i uređaj će početi da crpi električnu energiju iz automobila i da je distribuira po celom stanu/kući. Potrebnu električnu energiju možemo obezbediti postavljanjem solarnih panela na krovu kuće.

Već smo ranije spomenuli ovaj električni automobil i inovativne i nove načine putem kojih može biti napajan električnom energijom. Nakon prirodnih nepogoda koje su zadesile Japan prošle godine, kompanija Nissan je došla do novog inovativnog rešenja koje može da olakša život ljudima koji ostanu bez struje. Rešenje ne iziskuje nikakvu promenu ili dogradnju na vozilu da bi se novi sistem koristio.

Dok se električne linije obnavljaju, stanovnici područja koja su pogođena nepogodom mogu da se odvezu do najbliže stanice za napajanje, uključe svoj automobil, dovezu se kući i koriste tu istu energiju za napajanje svog doma.

Video snimak pokazuje kako to u praksi izgleda: Nissan sistem

U koliko bi naš dom koristio obnovljive resurse za napajanje jednog dela svojih potreba za električnom energijom, zajedno sa ovim sistemom smanjile bi se neželjene posledice tokom nestanka struje.

Proširenje energetskog tržišta na Afriku

Program za Životnu Sredinu (UNEP), specijalni odsek Ujedinjenih Nacija za pitanja životne sredine i održivog razvoja u svetu, je skoro objavio svoj izveštaj u kojem se potencira razvoj afričkog kontinenta kao svetskog proizvođača električne energije.

Cape Verde, Kenija, Madagaskar, Sudan i Čad imaju potencijal od posebnog značaja, a po informacijama Grupe Afričkih Banaka za Razvoj, samo Mauritanija poseduje potencijal za eksploatisanje energije vetra (wind energy) koji je skoro četiri puta veći nego njena godišnja potrošnja. Ovaj izvor obnovljive energije zadovoljio bi skoro 90% godišnje potrebe Sudana.

Ukoliko bi afričko energetsko tržište, koje je od skora postalo liberalnije za zelene investicije, moglo da se eksponencijalno razvije, to bi značilo ne samo povećanje blagostanja putem smanjenja nezaposlenosti i povećanja priliva u državne kase u tim problematičnim delovima sveta (što bi povuklo razvoj ostalih delova privrede i društvenih infrastruktura), nego bi doprinelo smanjenju cene električne energije za ostatak sveta.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

 

Akcija ’’Jedan sat u mraku’’ ima cilj da nas upozori i podseti da treba štedeti električnu energiju, kako ne bi smo ostali bez nje.

Ujedno treba raditi na razvoju i popularizaciji korišćenja obnovljivih, pouzdanih energetskih resursa. Tehnologija se neprekidno poboljšava i razvija, potrebe i prednosti su očigledne i zato svaki pojedinac treba da podrži ovakvu akciju jer samo udruženi možemo postići željene rezultate kako bi sebi i svom potomstvu obezbedili izvesniju budućnost.

» Earth Hour - Galerija »

» POVEZANI TEKSTOVI

      Jedan Sat U Mraku – Jedan Sat Planeti

      ”Jedan Sat Planeti 2010” - 1

      Najveće Svetske Kompanije U Srbiji

      Earth Hour - Galerija

      Posledice Koje Nas Čekaju Usled Globalnog Zagrevanja

      Mi Smo Ugasili Svetlo Sada Je Red Na Tebe

      Rizik ‚‚Nepovratnih Promena‚‚ Na Planeti

 

» Earth Hour - Galerija »

» Earth Hour - Galerija »

 

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |