EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Voda I Urbanizacija - Svetski Dan Vode 2011

Južna Afrika biće glavni organizator Svetskog Dana Vode 2011. godine. Konferencija će se održati u Kejptaunu od 20 - 22 marta.

Ove godine tema ``Svetskog dana vode`` biće ‘’Voda Za Gradove - Odgovor Na Urbani Izazov’’.

Posebna pažnja usmerena je na kvalitetno snabdevanje gradova vodom. Razgovaraće se o spektru opcija za borbu protiv nestašice vode i poboljšanju razvoja sistema kanalizacije u gradovima.

Na sajmu koji će trajati tri dana biće predstavljene mnoge kompanije koje se bave  proizvodnjom i distribucijom čiste vode za piće.

Prečišćavanju otpadnih voda i sistemu kanalizacije biće posvećena posebna pažnja.

Svetski dan vode ove godine će se različitim manifestacijama obeležiti i u mnogim gradovima u svetu.

Na konfereciji u Južnoj Africi najviše pažnje biće posvećeno nedostatku i nestešici čiste vode za piće, ujedno i najvećem problemu na tom kontinentu.

Mnogim stručnim radovima na temu ‘’Voda I Urbanizacija’’ pokušaće da se da odgovor i pripremi strategija za eventualnu buduću krizu.

Moguće krize u budućnosti

Povećanje svetske populacije moglo bi vrlo brzo da izazove novu krizu koja će uticati na povećanje cene energenata, hrane i nestašicu vode.

Ovo je prvi put u ljudskoj istoriji da većina svetske populacije živi u gradovima. Procenjuje se da u gradovima danas živi oko 3.3 milijarde ljudi a broj stanovnika se svakodnevno povećava.

Porast populacije je mnogo brži nego razvoj infrastrukture, koju je mnogo teže razviti i prilagoditi potrebama. Imajući u vidu ove činjenice mnogo toga trebamo da uradimo da bi olakšali i omogućili dalji razvoj društva.

Po rečima vodećeg Engleskog naučnika dr. Džona Bedingtona moguće krize biće mnogo teže i kompleksnije od dosadašnjih. Prvu veliku krizu možemo očekivati 2030. godine. Krizu će usloviti potražnja za hranom i vodom.

Do 2030. godine potražnja za hranom skočiće čak 50 procenata i 30 procenata za vodom.

Klimatske promene će dodatno otežati situaciju, pogotovo što su njihove posledice nepredvidive.

Zaštita i bolji menadžment vode kao resursa, očuvanje izvora i reka i korišćenje obnovljivih izvora energije biće od suštinskog značaja i važnosti za ublažavanje posledica i izlazak iz krize. Po svemu sudeći citirajući profesora dr. Džona Bedingtona moguća kriza biće dosta rizičnija i ozbiljnija od sadašnje bankarske krize.

Do sličnih zaključaka došle su i Ujedinjene Nacije u svojim anlazama. Po njima je takođe moguća velika nestašica vode za piće širom Afrike, Evrope i Azije do 2025. godine. Analize pokazuju da će količina sveže vode po glavi stanovnika uskoro početi naglo da opada.

U najnovijim svetskim izveštajima o razvoju navodi se da se potražnja vode za piće povećava za 64 milijardi kubnih metara godišnje.

Do 2050. godine najveće povećanje stanovništva očekuje se u zemljama u razvoju. U ovim zemljama su već sada oskudni izvori vode za piće.

Analizom svih ovih podataka i činjenica na konferenciji će ove godine biti i nekoliko radova koji će pokušati da nam pokažu moguća rešenja.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      22. Mart Međunarodni Dan Vode – Hronologija

      Uštedite Vodu I Sebi I Drugima 2010

      Zajedničke Vode – Zajedničke Mogućnosti

      Svetski Dan Vode - 22. Mart 2007. god.

      Svetski Dan Vode - 22. Mart 2008. god.

      UN Konferencija O Vodama, Pitanja Sa Konferencije

      Voda I Čovekove Potrebe Za Vodom

      Voda – Najvažniji faktor U Proizvodnji Hrane

      Voda U Svetu I Kod Nas – Zabrinjavajuće Činjenice

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |