EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Erupcija Vulkana

Ostrvo Tonga – Vulkan pod morem blizu obale Tonge,  izbacio je oblake dima i pepela skoro do 400 do 500 metara visoko iznad okeana na Južnom Pacifiku.

Spektakularan stub dima širio se iznad mora na oko 10 kilometara od jugozapadne obale, do glavnog ostrva Tongatapu na Tongi.  

Okean na tom prostoru ima 36 podvodnih vulkana, koji su povezani i grupisani. Geolozi i naučnici koji proučavaju vulkane u toj oblasti objašnjavaju da je to bila jedna velika erupcija po svim merenjima i skalama. Međutim, na sreću nema nikakvih opasnosti po stanovništvo ili naknadnih posledica od opasnih gasova, jer su tada vetrovi bili jaki i duvali su suprotno od glavnog ostrva. Stanovnici kažu da su prvo primetili paru i pepeo nekoliko dana ranije, zatim je usledilo nekoliko jakih zemljotresa, koji su se osetili svuda na Tongi.

Na kraju naučnici zaključuju da ovo nije ništa neočekivano i da u ovim područjima to može uvek da se desi; ipak oni navode da se nešto već slično desilo 2002. godine i da toliki učestali procesi ispod Zemljine površine mogu da budu zabrinjavajući.

I pored svih srećnih okolnosti i činjenice da je sve prošlo bez ljudskih života i većih materijalnih posledica, degradacije, opasnosti i štete ipak ima.

Velika količina izbačene lave formira masu koja uništava prirodne ekosisteme,  lava pada na dno mora i uništava koralne grebene, pored toga teško je i odrediti kretanje novoformirane mase od lave i morske vode.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

Velike količine mogle bi dođu i do obala Fidžija, za kratko vreme a onda bi posledice bile nesagledive. U tom arhipelagu se nalazi 170 ostrva na pola puta između Australije i Tahitia.

U ovim područjima je došlo do alarmantnog stanja što se tiče brodskog saobraćaja ili je potpuno obustavljen u nekim delovima ili se preporučuju alternativne putanje za plovidbu. Kompletna zona sada ima naziv ‚‚ oblast vatrenih prstena‚‚ i stavljena je na mapu aktivnih vulkana.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Velike Prirodne I Ekološke Katastrofe - Vulkani

      Vulkani Galerija

      Vulkani

      Vulkani Hronologija

      Najviše Vulkanske Kupe

      Vulkanske Erupcije – Galerija

 

 

 

 

Fight the climate change !

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |