EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Smanjenje hemijskog zagađenja koje potiče iz domaćinstva

Ispoljavati se kao pobornik “zelenog” načina života znači i primenjivati proizvode koji sadrže manje ili uopšte ne sadrže hemikalije štetne po zdravlje i okolinu. Toksične hemikalije se ne javljaju u proizvodnji i primeni takvih proizvoda, tako da će vaš dom biti čist i zdrav bez opasnosti po vaša pluća i kožu,a štetne materije neće dospevati u vodu i zemljište.

Ovo su samo primeri stvari koje možete nabaviti u bolje opremljenim prodavnicama a služe upravo ovoj svrsi.

 

  Paročistači

Održavanje čistoće u vašem domu može biti efikasno i bezbedno i bez upotrebe hemijskih sredstava, a takođe ne dovodi do neprijatnih mirisa u kući.

Zdravlje ukućana mora da bude na prvom mestu, a ako uz to razmišljate i o ekologiji, onda bi trebalo da razmislite o kupovini paročistača, naročito zbog zdravlja dece.

Njihovom primenom dezinfikovaćete kuću bez vašeg neželjenog doprinosa zagađenju vode i vazduha.

Umesto da koristite hemijska sredstva na bazi amonijaka i hlora, opštepoznatih uzročnika astme i iritacije pluća i kože, dubinsko čišćenje sanitarija ostvaruje se vodom uz veliku temperaturu.

Čišćenje paročistačem površina kao što su šporeti, frižideri, pločice i prozorska stakla daje isti sjaj uz znatno smanjeno zagađenje.

 

  Prečišćivači vode

Čak i tamo gde voda iz mreže nije pogodna za piće, korišćenjem ovih uređaja može to da postane uz smanjenje gomilanja plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu.

Prečišćavači vode  montirani ispod ili na radnoj površini sudopere, omogućavaju efikasno filtriranje vode u cilju odstranjivanja hlora, olova i drugih štetnih i opasnih materija koje se mogu naći u gradskim vodovodima.

Princip rada ovih uređaja sastoji se u primeni aktivnog uglja, koji odstranjuje većinu ovakvih materija bilo organskog ili sintetičkog porekla.

 

  Posteljina od prirodnih materijala

Posteljina ovakvog tipa namenjenja kako deci tako i odraslima je najzdravija i ekološki poželjna.

Vlakna kod ovakve posteljine su od 100% prirodnog, zdravog, ručno ubranog pamuka. Beli čaršavi se izbeljuju isključivo hidrogen peroksidom, a to je inertna hemikalija koja nije uzročnik zagađenja životne sredine kao izbeljivač na bazi hlora koji je otrovan za ribe i vodeni živi svet. U proizvodnji madraca, vuna kojom se pune mora da ima OKO-TEX 100 sertifikat vodeće Nemačke organizacije za izdavanje potvrda o organskom poreklu materijala, a pamuk koji se koristi za čaršave i jastučnice je sertifikovan od strane najstarije i najprestižnije Evropske agencije KRAV iz Švedske.

 

   Stoljnaci i salvete od potpuno prirodnih materijala

Pomislite samo koliko toga dobrog proizlazi iz upotrebe platnenih salveta umesto papirnih: ušteda novca, smanjenje gomilanja na deponijama, manje krčenje šuma, i smanjenja upotreba hlora za izbeljivanje papira koji dovodi do zagađenja podzemnih voda dioksinima.

Stoljnjaci i salvete su načinjeni od 100% prirodnih sertifikovanih materijala, dostupnih u velikom broju nijansi boja koje su takođe ekološki prihvatljive.

 

   Posuđe za pripremu hrane od prirodnih materijala

Staro posuđe sa teflonskom presvlakom može da bude uzrok zdravstvenim problema.

Alternativa je pronađena u upotrebi prirodnog kamena za koji je karakteristično manje zagorevanje hrane odnosno njeno lepljenje za zidove suda, što se postiže prirodnim karakteristikama kamena bez primene potencijalno štetnih hemikalija koje dospevaju u hranu prilikom njene termičke obrade.

Istraživanja su pokazala da posuđe obloženo teflonom ili politetrafluoroetilenom stvara toksične čestice i isparenja u temperaturnim opsezima koji su svojstveni normalnoj svakodnevnoj upotrebi posuđa za pripremanje hrane.

Posuđe od prirodnog kamena pravi se od posebne vrste kamena iz Brazila srodne talku odnosno gnajsu, ručne je izrade iz jednog komada kamena, podrazumeva se da je ovo posuđe nerđajuće i hladi se dva puta sporije.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Umivaonik Integrisan Sa Vodokotlićem

      Baštensko Zelenilo? Može To i “Zelenije”

      Black & Decker Thermal Leak Detector

      Adapter Za Slavinu Sa Infracrvenim Senzorom

      Korpa Za Smeće Sa Automatskim Podizanjem Poklopca

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

 

Ever heard for alternative ?

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |